Інший бік Гіршау…

Створення комісії з розгляду пропозицій, зауважень та заперечень на проект плану розміщення БЗК
19.01.2018
Вільнянський каолін: зміна тактики
16.03.2018
Гарний пейзаж, правда? Думаєте, фото з Марсу чи Венери? Це цілком земні реалії. Більш того, в короткостроковій перспективі так може виглядати частина Вільнянського району. Та про це трохи згодом.
Фото зроблене відомим фотографом – Дж. Генрі Фейром в 2011 році з літака над м. Гіршау, що у Німеччині, безпосередньо над місцем видобутку та переробки каолінів ( посилання на оригінал: http://www.nordbayern.de/…/frankenrundflug-in…). Сер Генрі документує жахливі руйнації та забруднення природних комплексів, а його роботи (в тому числі й наведена) виставлені в світових галереях під загальною назвою «Картини руйнацій в абстрактному стилі» та об’єднані в книгу «Післязавтра:картина кризи нашої планети».
Так от, на фото показані відходи від збагачення каоліну в м. Гіршау, а саме промивні води з гідроксидами металів та хімічними сполуками, які трубопроводом перекачуються з фабрики після процесу збагачення та скидаються у хвостосховище, розташоване між височенними відвалами та промисловими об’єктами. Такі «кольорові» емульсії несуть смерть всьому живому.
Тепер повернемося до Вільнянського району. Вже майже рік представники ТОВ «БЗК» намагаються переконати мешканців про «каоліновий курорт», цілковиту екологічну безпеку, інноваційні технології. В якості прикладу постійно публікуються однотипні статті та фото про Гіршау, де люди з щасливими обличчями катаються по схилам відвалів. Якщо
коротко, то суть наступна: «ми там були, там просто рай на землі»; «тут ми зробимо так само»…
Нам «так само» (як на фото) не треба!
Скоріше за все представники ТОВ «БЗК» були «не з того боку» в Гіршау, або вони відверто брешуть, тому й пишуть байки в своїй проектній документації про «закриту» систему збагачення, відсутність скидів стічних вод, відсутність відходів та викидів, тощо. Якщо такий жах вдалося задокументувати в країні з досконалою системою дотримання вимог захисту природи, то що ж «добродії» вчинятимуть у нас?
Задумайтесь…