Очікуваний результат… (або дива не сталося…)

Друге засідання робочої групи при Запорізькій ОДА
28.11.2018
Каолінові лобісти з сусідньої області…
15.12.2018

Шановні небайдужі жителі Вільнянщини!

Нещодавно, під час урочистого представлення нового голови Вільнянської РДА, під тиском присутніх у залі, губернатор Бриль К.І. запропонував формат робочої групи, головним завданням якої мала би бути перевірка законності підписаного детального плану ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» кар’єру з комплексом будівель та споруд. Так, 27.11.2018 р. відбулося третє і напевно останнє засідання робочої групи при Запорізькій ОДА. Підтвердились побоювання, стосовно справжньої мети її створення, формату роботи та власне результатів.
На жаль, ми з вами не почуті взагалі, а «експертна комісія» після вивчення численних порушень чинного законодавства у незаконно затвердженому детальному плані ТОВ «БЗК» нічого незаконного не виявила (або не захотіла/не могла виявити).
До Вашої уваги відеоматеріал роботи комісії:
У ході обговорення виявилось, що виконання норм законодавства в частині погодження проекту розпорядження з Павлівською ОТГ не обов’язкове!??. Таку думку розділив і новий голова Вільнянської РДА – Іванов Д.Ю., у якого взагалі «своє» тлумачення норм законодавства на кшталт «повідомили і досить». Насправді, формулювання основної частини п. 58 Постанови КМУ № 2263 «Про затвердження Типового регламенту місцевої державної адміністрації» чітке та не двозначне:
Проекти розпоряджень підлягають обов’язковому погодженню із заінтересованими структурними підрозділами місцевої держадміністрації, а у разі потреби з іншими органами.
У разі коли проект розпорядження стосується розвитку конкретної адміністративно-територіальної одиниці або інтересів окремої територіальної громади, такий проект надсилається відповідному органу місцевого самоврядування для розгляду і внесення пропозицій. { Пункт 58 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 531 ( 531-2009-п ) від 23.05.2009 }
Проте, поведінка голови РДА не стала для нас несподіванкою. Дивує інше, як просте «повідомлення» про знищення сотень гектарів особливо цінних земель на території Павлівської ОТГ задовольнило саму сільраду??? Де ж звернення про незаконні дії та не враховані інтереси окремої громади? Люди на мирних зборах особисто прохали про це керівництво ОТГ. Мабуть всіх влаштовує? За автобус або дитсадок пан Клименко готовий горло перегризти і голові райради і меру Вільнянська, а тут «все нормально»!?? Дітей не шкода?
Особливо цікава вказана бездіяльність на фоні того, що виконуюча обов’язки голови Павлівської ОТГ – Миколенко І.Л. прагнула (і ми їй вдячні за той вчинок) в рамках закону, винести згаданий проект розпорядження на найближчу сесію для розгляду та погодження. Вона ж підтвердила на камеру інформацію про те, що жодних офіційних матеріалів, окрім самого аркушу погодження до сільради не надано. Сам аркуш прибув у руках головного архітектора РДА – Сосни О.І. До речі вона вперше особисто привезла та прохала підписати папірець, мабуть їй (та іншим «добродіям») було дуже треба! Але, Оксана Іванівна своєї провини не вбачає ні у цьому конкретному випадку, ні взагалі факту того, що пропустила проект з грубими порушеннями.
Повертаючись до роботи комісії констатуємо, що окрім вище вказаного, не викликала сумнівів у законності і газова труба посеред кар’єру з невитриманою захисною зоною у 300 метрів від осі і ігнорування інтересів власників та користувачів земельних ділянок і водоспоживання на рівні 9 тис. куб. м води на добу для збагачення каолінів і відсутність скидів та очисних споруд і відсутність затвердженого генерального плану населених пунктів та плану розвитку району і намагання збагачувати цирконієві руди і багато іншого.
Що ж, сподівань на справедливу оцінку владою області дій «своїх» помічників у всіх нас і не було, особливо на тлі півторарічного попрання прав і свобод жителів Вільнянського району. Дива не сталося…
Ми не маємо іншого вибору окрім як відстояти правоту у судовому порядку, про що повідомили відкрито членів робочої групи. Повідомляємо і Вас.
У якості висновку, запевняємо, що жодних домовленостей та компромісів з ТОВ «БЗК», як було повідомлено ними на сайті і в газеті, не було і не буде, а ситуація, створена губернатором та його помічниками себе вичерпала.
Борімося й поборемо!