І знову постукала біда у двері наших сусідів з Гуляйполя

Збори громади у с. Зелене, Вільнянського району, Запорізької області
01.03.2020
Меморандум «Про об’єднання зусиль громадських організацій…»
14.03.2020
Чорні копачі піднімають голову по всій Україні, несуть лихо, горе у родини.
Знищується усе навкруги… У місцевого населення забирають останнє – здоров’я та екологічно чисте, безпечне середовище існування.
Звісно, вони не живуть в цій державі, їхні діти не навчаються у наших школах.
Вони не дихають цим повітрям, не п’ють нашу воду та не вирощують городину на цій землі..
Але усі ці аферисти, хоча і мають великі кошти, бояться людей, гніву громади.
І коли влада та правоохоронні органи займаються бездіяльністю, боягузливо спостерігаючи за свавіллям, що відбувається, громада має право і буде самостійно розв’язувати ці питання.
Тримайте вила поруч, не ховайте їх далеко…саме цікаве попереду!
Не спи Вільнянщина, а повставай!
За що?
За Край!
За Рідний Край!!!
 
Інформація від мешканця м. Гуляйполе – Сергія Левченко
3 марта 2020 г. 
Вважаю за необхідне донести до громадськості м. Гуляйполя і району важливу інформацію яка виникне у зв’язку з розробкою Гуляйпільського родовища. Я не є великим знавцем геології, але так сталося що частину своєї громадської діяльності у 2004-2012рр., я присвятив боротьбі проти розробки клятого родовища. Ця боротьба була досить вдала й ефективна, хто знає мене той підтвердить.
По перше що повинні ми знати й розуміти про Гуляйпільське родовище. Що воно ще до кінця не вивчене тому що, в ньому які елементи й мінерали ще є крім тих що, вже відкрили нікому не відомо. Але й тих що дослідили вистачить для розуміння що воно дуже небезпечне для людини. Гуляйпільське родовище має вулканічне походження, тобто кілька міліонів років тому відбулося виверження вулкану яке не прорвало земну кору і магма застила майже за кілька десятків метрів від поверхні. Це означає що, родовище містить не тільки залізну руду, а і велику кількість елементів з таблиці Менделєєва і радіоактивних в тому числі. Ось що пишуть «ФІЗИЧНА ГЕОГРАФІЯ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ» наші надра містять крім заліза (PR1 TR, Nb, Ta, U, Au, ap) тантал, ніобій, уран, золото й інші акцесорні мінерали з вмістом рідкоземельних металів. З цього слідує що коли чиновник з Києва або Запоріжжя вам говорить що, не переживайте там тільки залізо то він просто в наглу бреше.
Але я хочу акцентувати вашу увагу не на рідкоземельних металах багато я ких можуть досить сильно фонити і які десь там лежать на значній глибині. І так звані інвестори знайдуть досить переконливі аргументи що, вся ця радіація не принесе нам-вам ніякої шкоди і всі спроби переконати їх у зворотному буду переведені в шутку тіпа- Чорнобиль викинув на зовні радіацію в тисячі разів сильнішу, а ви сукині діти досі живі і це для них звичайно є великою проблемою…..
Головна проблема я б сказав бомба яка розірветься і знищить все живе навколо при розробці Гуляйпільського родовища це повне зникнення питної води. Питання – скільки людина може прожити без води ? Вірно кілка днів… В той час води з високою мінералізацією (мертва вода) якою хіба що, долівку можна буде помити, кожен день буде відкачуватися з рудного кар’єру в об’ємі 1500 м3, місяць і її вже 1,100 міліона м3 . Буде щось на кшталт помираючих від спраги рибаків в човні серед солоного океану
Зараз важко людям уявити, що це таке жити без води. Уявіть ви живете в селі тримаєте худобу треба поливати городину варити їсти купатися, а колодязі пересохли води намає ні у вас ні в сусідньому селі і що вам робити?? Що стосується м. Гуляйполя питна вода (хоча питною називати її важко) знаходиться на глибині 90-120метр., глибина кар’єру 650 метр., тобто вся вода до глибини 650 буде викачана і злита у хвостохранилище. Все району немає, буде нова пустеля. Зрозуміло що, і сусідні районах Пологівський Оріхівський з часом теж почнуться проблеми з водою… На сільському господарстві фермерстві можна ставити великий жирний хрест…
Проблема друга сейсмічна. Скажіть хтось чув що, в нашій місцевості будинки будували з врахуванням сейсмічної активності – ні не чули і я не чув. А те що, останні наші 5-ти етажки будували аби як, ми знаємо. Про приватний сектор навіть говорити не варто все буде тріскатися і сипатися. Що буде з цим житловим комплексом після того як почнуть регулярно підривати породу і руду в кар’єрі важко спрогнозувати.
На всі ці аргументи так звані інвестори будуть вішати вам лапшу що вони виділять вам кошти на громаду для заміни пластикових вікон в школі, ремонт дитячого садка іт.д.!! А кому потрібні будуть вікна і школи в мертвому місті??
Ну і на закуску сірі горобці (в Кривому Розі вони червоні бо там руда червоного кольору у нас сірого) сірий пил з присмаком горя і розчарування…
Позитив в цій історії такий, останнє слово завжди за людиной, а не чиновником.
Закінчу віршом Шевченко “Борітеся — поборете!”
Сергій Левченко.
P/S Додаю кілька сканів з старих документів які підтверджують, тяжкі гідрогеологічні умови розробки родовища. про взривні роботи на родовищі і про те що, воду треба тягнути з Дніпра.