Фальшували документи, суди купували… лишень «острів» у кар’єрі не запланували!

12.06.2020 мирний мітинг протесту громади Вільнянщини проти розробки Біляївського родовища
14.06.2020
Павлівський патріот чи звичайний корупціонер?!!
03.09.2020
Три останні роки представники ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» рясно засипали Вільнянців матеріалами про законність своїх дій та дій продажних чиновників з питань розміщення каолінового кар’єру у нашому районі. І листівки адресно розносили, і в Інтернеті публікували… Навіть «Дніпровським вогням» довелось «витримати» півтора десятка статей з головною темою: «у нас все законно..!». Свої, без перебільшення насмішливі над громадою публікації, псевдоінвестори підкріпляли купленими рішеннями Запорізького та Дніпропетровського судів, а у висновках надмірно запевняли, що виграють всі суди та все одно відберуть землю у власників та ще й під цинічними гаслами «для суспільних потреб» та «з мотивів суспільної необхідності»!
Нещодавня подія напевне змінить уявлення мешканців, чиновників та, навіть, прихильників псевдоінвестицій стосовно «каолінового питання». Більшість зрадіє довгоочікуваному правосуддю, комусь стане соромно за невірні вчинки, комусь лячно від перспектив отримати покарання за прийняті антиконституційні та антигромадські рішення… але про все по порядку. Отже, 16.06.2020 року Верховний Суд України встановив обставини справи № 852/2а-9/19 про примусове вилучення з мотивів суспільної необхідності земельної ділянки загальною площею 3,97 га з кадастровим номером 2321586100:01:001:0123, яка розташована на території Павлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області. Предметом зазначеної справи була спроба кількох чиновників Вільнянської адміністрації на чолі з колишнім головою – паном Івановим Д.Ю. «віджати» земельний пай у Сергія Федорченко та передати його ТОВ «БЗК». Колегія суддів ухвалила судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права на користь законного землевласника, а заодно надала роз’яснення термінам «суспільної потреби та необхідності» на яких базуються майже всі куплені та сфальшовані дозвільні документи ТОВ «БЗК».
Отже, Суд постановив що позивачем не мотивовано, в чому полягає суспільна необхідність та загальнодержавний інтерес, який обумовлює виключну необхідність примусового відчуження земельної ділянки, а саме по собі розташування на ній корисних копалин загальнодержавного значення не свідчить про наявність такого інтересу.
До того ж, ініціатором викупу (відчуження) земельної ділянки виступає приватне підприємство, яке буде здійснювати господарську діяльність пов`язану з видобуванням корисних копалин для забезпечення власних комерційних інтересів, що свідчить в першу чергу про комерційний характер такої ініціативи.
Суд зазначає, що основні підстави відчуження земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності переслідують саме інтереси суспільства, а в даному випадку, примусове відчуження переслідує перш за все забезпечення приватних комерційних інтересів ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат», що свідчить про комерційний характер такої ініціативи, а не суспільний.
Отже, ТОВ «БЗК» не доведено наявність суспільної необхідності відчуження земельної ділянки Сергія Федорченко, непорушне право приватної власності не має зазнавати обмеження, а спроба примусового викупу земельної ділянки не відповідає легітимній меті яка встановлена національним законодавством.
Так як Вирок Верховного Суду набув законної сили з дати прийняття та не може бути оскарженим – маємо локальну перемогу над свавіллям, принаймні в частині права С. Федорченко мирно володіти та використовувати свою землю за призначенням. Та описана подія показова й по іншим моментам, зокрема доводить незаконність всього розпорядження Вільнянської РДА № 69 «Про викуп земельних ділянок, які перебувають у власності фізичних осіб, для суспільних потреб, з метою подальшого надання цих земельних ділянок в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю «Біляївський збагачувальний комбінат» із зміною цільового призначення для розміщення та будівництва кар’єру по видобуванню корисних копалин (каоліну), його збагачення та переробки». Сподіваюсь, що ті десять землевласників, які були ошукані ТОВ «БЗК» і працівниками адміністрації та віддали свої паї під знищення хоча б зараз зрозуміють свою помилку, адже якби вони обрали та пройшли шлях пана Федорченко – питання розміщення кар’єру було б знято.
Вирок Верховного Суду – це підтвердження переконань громадських активістів у незаконності діянь псевдоінвесторів. Більш того він дає змогу громаді вимагати притягнення до відповідальності колишнього голову Вільнянської райдержадміністрації – Іванова Д.Ю. та діючих працівників, що приймали безпосередню участь у злочинних розпорядженнях та перевищили службові повноваження. Ми вже надали інформацію слідчим Національної поліції, готуємо відповідні заяви до Генеральної прокуратури та розпочали підготовку матеріалів для подання позовів до суду.
Та все ж таки головним моментом є доказ того, що не все в нашій країні можна купити, а отже є шанс відстояти своє право на життя у безпечному середовищі. Зараз громада як ніколи має об’єднатися, адже чотирьохгектарний «острів» прямо посеред кар’єру у вигляді відвойованої земельної ділянки навряд чи зупинить ТОВ «БЗК», проте може стати відправною точкою для загальної перемоги.