УВАГА!!! Наявність особливо-цінних ґрунтів на території планованого видобутку каолінів ДОВЕДЕНО!

2 квітня. Вільнянська міська рада. Зустріч з керівництвом КП “Облводоканал”
02.04.2021
Звернення до Павлівської ОТГ від 27.04.2021 року
28.04.2021
Представниками громади Вільнянського району у ході вивчення проблемних питань реалізації інвестиційного проекту ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» з розміщення відкритого кар’єру з видобутку каолінів (і не тільки) та їх збагачення на місці організовано проведення (вперше по справжньому) досліджень ґрунтового покриву трьох земельних ділянок, які знаходяться у межах планованого видобутку.
Так, 01.04.2021 року на замовлення одного з законних землевласників та громадської організації «ВОЛЬТЕРРА» фахівцями Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» були проведені реальні дослідження (закладені ґрунтові розрізи і прикопки, відібрані ґрунтові проби) на території планованого видобутку каоліну. За результатами вказаних досліджень всі три земельні ділянки (кадастрові номери: 2321586100:01:001:0090; 2321586100:01:001:0195; 2321586100:01:001:0120) відносяться до особливо цінних ґрунтів загально-державного значення згідно з Наказом Держкомзему від 06.10.2003 N 245 «Про затвердження переліку особливо цінних груп ґрунтів».
Зазначаємо, що ТОВ «БЗК» раніше опубліковували кілька документів про «начебто» проведені ґрунтові дослідження ДП «Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» згідно яких на території у понад 160 га не виявлено особливо-цінних земель. Зазначені вище земельні ділянки входять до вказаної площі, а відтак документи надані ТОВ «БЗК» не відповідають дійсності.
Наголошуємо, що особливо цінні ґрунти загально-державного значення перебувають під особливою охороною держави, а відповідно представники усіх рівнів влади повинні вживати максимальних заходів для недопущення псування або знищення подібних земельних ділянок. Поводження зі вказаними земельними ділянками як то вилучення та зміна цільового призначення має проводитися виключно за погодженням з Верховною Радою України (ч. 3 ст. 150, ч.2 ст. 151 Земельного кодексу України).
На теперішній час, перебуваючи у змові з представниками ДП «Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», керівництво ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» використало сфальшовані документи про «начебто» відсутність особливо-цінних ґрунтів та на підставі останніх отримало низку дозвільних документів, основними з яких є Висновок з оцінки впливу на довкілля, затвердження Детального плану території, викуп земельних ділянок «під суспільні потреби» та зміна цільового призначення кількадесят гектарів особливо цінних ґрунтів сільськогосподарського призначення для розміщення відкритого кар’єру, тобто під знищення.
Що це значить для громади простими словами:
1. Представники ТОВ «БЗК» ніякі не «соціально відповідальні бізнесмени», а ЗВИЧАЙНІСІНЬКІ АФЕРИСТИ ТА БРЕХУНИ!
2. Всі їхні «бумажки-дозволи» не варті з’їденого яйця, бо сфальшовані з самого початку і до кінця!
Це тільки початок масового викриття незаконних діянь псевдоінвестора та продажних посадовців усіх рівнів влади.
Готуємось до вирішальної «битви» за право жити у екологічно-безпечному середовищі!