Радіаційна брехня приправлена цинізмом…

Виступ 21.12.2018 на сесії Вільнянської районної ради представника ГО «ВОЛЬТЕРРА» Буркота Д.В.
25.12.2018
09.01.2019 рік, сесія Павлівської ОТГ
09.01.2019
Нещодавно ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» відзвітував про проведені радіаційні дослідження в інтернет мережі та місцевій газеті. Суть вказаного неправдивого матеріалу – все добре, радіації не має. Дійсно, читаючи викладене можна зробити подібні висновки, але насправді все не так. Справа в тому, що патологічні брехуни та маніпулятори комбінату не втримались від того аби спробувати обдурити громаду навіть у такому важливому питанні як радіаційна безпека.
Так, на офіційній сторінці ТОВ «БЗК» оприлюднили лише ті протоколи відбору проб води та породи, що не перевищують рівнів. Здебільшого це протоколи «ЦРЕМ», м. Жовті Води та «висновки» інших друзів ТОВ «БЗК» з Дніпропетровської області. Для посилення ефекту декілька разів вказали, що ГО «ВОЛЬТЕРРА» «керували парадом», показували де і що відбирати, та з усім погоджуються, що також являється неправдою, про яку трохи згодом.
Отже, кожна брехня рано чи пізно розкривається. У нашому випадку рано – одразу після отримання копій всіх протоколів досліджень. Виявилось, що левова частина всіх документів свідчить про суттєве перевищення рівнів радіоактивності в відібраних пробах води в свердловинах, а також колодязях с. Зелене. Протоколи ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр» МОЗ України свідчать про перевищення радіаційних норм за сумарною альфа-активністю від 4,7 до 30 разів! Розгорнутий аналіз за окремими природними ізотопами від ДУ «Інститут громадського здоров’я» ім. О.М. Марзєєва НАМН України» майже у всіх відібраних пробах показав перевищення вмісту Урану в воді від 1,5 до 1,97 разів. У вказаних протоколах чітко написано про перевищення радіаційних показників і згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10 і згідно НРБУ-97.
У результатах «ЦРЕМ» також присутні суттєві перевищення, але висновок чомусь позитивний? Втім як і висновки інших Дніпропетровських «експертів» гірничої справи, які чомусь вклинились у радіаційні баталії.
Загалом, з самого початку і на протязі усього періоду проведення досліджень постійно виникали суперечності як в частині визначення місць відбору проб так і безпосередньо самої процедури. Так, у кабінеті голови Вільнянської РДА, у присутності Іванова Д.Ю. було визначено 9 точок для буріння та відбору проб на території планованого видобутку. З них 4 мали б вказати ми. По факту з 11 пробурених свердловин лише 1 була зроблена не там де запланували ТОВ «БЗК».
Окрім проб на радіоактивність домовлялись провести дослідження на предмет вмісту Титану, Цирконію та Заліза в каолінах, гірській породі та воді. Домовленості було проігноровано повністю.
Відмова шукати метали зрозуміла, адже на протязі всього часу представники комбінату стверджують, що у процесі збагачення приймають участь виключно глина пісок та вода. Ніяких шкідливих домішок та фарбуючих оксидів металів. Ніякого титану…
Передбачивши подібний результат, ми відібрали пробу каолінвмісної сировини у присутності представників ТОВ «БЗК» та замовили дослідження на вміст Заліза та Титану в лабораторії Інституту Титану, м. Запоріжжя. Результат – наявність 2,9% Заліза та 0,25% Титану у пробі. Ці метали фарбують каолін і їх доведеться вимивати з глини для отримання якісної сировини, а отже десятки тонн гідрооксидів металів щодня будуть скидатись у хвостосховища, а частина з них обов’язково потрапить до поверхневих та підземних вод у тому числі й до колодязів мешканців.
Загалом, намагання приховати від громади загрозу радіаційну та хімічну, аби робити гроші на людському здоров’ї у майбутньому – це цинізм з елементами геноциду.
Сподіваємось, що тепер ні в кого не лишиться сумнівів стосовно порядності інвесторів та довіри до них.