«ОВД» по БеЗеКівськи: нікчемний звіт і шоу на трієчку…

Антигромадські вчинки працівниць Вільнянської адміністрації
13.02.2019
Про нашу спільну локальну перемогу
20.02.2019
У Нововасилівському сільському будинку народної творчості та дозвілля 31.01.2019 року відбулися громадські обговорення Звіту з оцінки впливу на довкілля ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат».
Місцевим важко й пригадати, коли в останнє невеличке село у Вільнянському районі приймало таку кількість панів та посадовців. Окрім знайомого повного складу Біляївського комбінату, мешканці мали честь побачити й так званого інвестора – самого пана Вотінцева з усіма його поплічниками. А це і науковці з Дніпропетровської області і представники політичної еліти звідти ж… Що там казати, якщо на роздачі псевдогазеток від «БЗК» стояв діючий депутат Дніпропетровської облради – Олександр Гордієнко! Рівень який, уявляєте?
Окрім перерахованих шоуменів були присутні керівники району, депутати різних рівнів, представник Мінприроди України, керівник Держпродспоживслужби, майже всі фахівці Департаменту екології та природних ресурсів Запорізької ОДА. З такою кількістю знавців екологічного законодавства обговорення Звіту з оцінки впливу на довкілля мало б побити рейтинги ефективності. Нажаль, обговорювати було нічого. Або пан Вотінцев з друзями не знали, що метою процедури громадських обговорень є розгляд основних розділів звіту з ОВД, які стосуються екологічних ризиків та наслідків від планованої діяльності, або умисно не хотіли ніяких дискусій. У будь-якому випадку замість розгляду розділів власного Звіту, інвестор обмежився демонстрацією присутнім фотографій діючого каолінового виробництва у м. Гіршау, Німеччина. Відповідей на конкретні запитання та зауваження щодо невідповідностей у Звіті ні інвестор ні його куплені Дніпропетровські «експерти» громаді також надати не змогли. Дивно, але представника Мінприроди – Лободу Андрія Олександровича влаштувало і те і інше, адже у кінці шоу він об’явив, що слухання відбулися, було поставлено 19 запитань стосовно Звіту і на всі інвестор надав відповідь!!? Мабуть пан Вотінцев, який сидів поруч, відповідав йому особисто – на вушко.
Загалом народу з’їхалось не мало, адже питання давно стало болючим для багатьох. Прикро, але значну частину людей у тому числі й жителів Вільнянська звезли мікроавтобусами до Нововасилівки, роздали плакати «За комбінат», розсадили на перших рядах. Ціна питання – 150 грн. та стаканчик кави. Таких знайшлося близько сотні, в основному бабусі. Їх привезли псевдоінвестори ще за годину до початку «шоу». Активну участь у процедурі вказані особи не приймали – сиділи мовчки з плакатами, але для запорізьких продажних телеканалів тільки того й треба було. Вечірні новини вийшли як завжди: Вотінцев – спаситель Павлівської громади, а всі хто проти – або дурні, або найманці Вадима Кривохатька. Чомусь не висвітлили журналісти, жодного з проблемних екологічних питань Звіту, які були озвучені під час процедури. Основними з них були:
1. Радіаційна загроза.
Одразу трьома незалежними сертифікованими лабораторіями зафіксовано суттєві перевищення рівнів радіоактивності у воді: за альфа активністю у понад 30 разів, окремо за вмістом урану у 1,6-2 рази. Показово, що вказані перевищення зафіксовано виключно на обмеженій території планованого видобутку. На відстані 500-800 м від меж планованої території. В селах Біляївка та Павлівське не зафіксовано жодних перевищень, при чому показники наближені до нуля. Це очевидні докази наявності джерел природної радії на обмеженій території та небезпечністі розкривних робіт саме у планованому місці.
2. Недостовірні розрахунки об’ємів викидів у атмосферне повітря.
Суттєво применшили викиди розробники проекту за рахунок недостовірно наведених даних, а саме: відсутність відвалів, як джерел викидів взагалі; кар’єр та автотранспорт прийняті як точкові джерела викидів (насправді площинні та пересувні відповідно); обрані застарілі методики розрахунків; прийняті зменшені у три рази коефіцієнти осідання пилу; використані недостовірні данні по сипучим матеріалам та розвантажувальним роботам. Простіше кажучи, перераховані маніпуляції з коефіцієнтами та параметрами умисно використані, аби створити враження про безпечність об’єкту.
Для прикладу: у Звіті зазначається, що при пересипці 6400 тонн піщано-гравійної суміші на протязі 800 годин роботи в атмосферу потрапить всього 4 кг пилу! І це при відкритому з чотирьох сторін вузлу розвантаження. Така нікчемна цифра могла бути отримана при розрахунку програмою внаслідок невірно вказаних вихідних даних, зокрема – показника крупності піщано-гравійної суміші 100-50 мм (стор. 135 Звіту). З таким розміром часток піску та гравію не буває. Це характеристика для дуже крупного щебеню або мілкого буту. Зрозуміло, що розрахунок представників комбінату був на неосвіченість мас, але ж Звіт будуть детально вивчати фахівці Мінприроди, а таку маячню вони точно не пропустять, принаймні хочеться у це вірити.
3. Відсутніть проекту рекультивації порушених земель.
В розділі 1 (стор. 68) та в розділі 4 (стор. 128) вказується, що при розробці родовища відбудеться зміна природного ландшафту, який передбачено відновити за рахунок гірничо-технічної рекультивації через 5 років після відпрацювання запасів корисної копалини, або через 370 років після початку видобутку. Вказана інформація – одна з казок ТОВ «БЗК», що викликає риторичні запитання: за рахунок чого буде заповнено дефіцит добутої сировини у 70 млн. куб м, аби відновити ландшафт до сучасного вигляду та яка доцільність запропонованого виду рекультивації через 370 років відпрацювання корисної копалини.
4. Ігнорування природної та культурної цінності території.
У Звіті зазначено, що особливо-цінні землі Вільнянщини раптово (перед видобутком) втратили свою цінність, ба навіть підтвердження цьому до Звіту додано у вигляді висновку Київського інституту землеустрою. Ну можливо таке там де засівався соняшник по кілька років підряд, але ж там де пасовища, балка та багаторічні насадження як ґрунти могли зіпсуватись? Відповідь очевидна – ніяк. «Обезцінились» вони лише на папері за гроші БЗК, бо змінити цільове призначення особливо-цінних ґрунтів можна виключно через Верховну раду. Вибрали простіший та дешевший шлях.
У розділах 4 та 5 Звіту вказується, що в межах майданчика проектування та на землях, що прилягають до території майданчика відсутні цінні лісові і заповідні рослини, рідкісні і зникаючі види рослин, які охороняються, немає цінних мисливських видів фауни, мисливських угідь, рідкісних та зникаючи видів тварин, територій перспективних для заповідання а також об’єктів історико-культурної спадщини. Ця інформація є абсолютно недостовірною.
По-перше: у межах території наявна балка з постійним водотоком, яка відкривається у долину р. Вільнянка та комплекс зелених насаджень. Ці об’єкти становлять унікальну природоохоронну цінність. Тут виявили представників рослинного та тваринного світу, які занесені до «Червоної книги України» та обласного списку регіональних рідкісних рослин;
По-друге: об’єкти історико-культурної спадщини це не лише будівлі та споруди, а й території, водні об’єкти та ін. Річка Вільнянка – саме такий об’єкт. Від її назви походить назва міста та району. Ймовірний вплив на екосистему ріки у зв’язку з безпосередньою близькістю до неї у Звіті проігноровано.
Певно, перераховані основні, а також десятки інших недоліків Звіту команда комбінату намагалася приховати шляхом скупівлі людських голосів, але реакція залу була красномовною: до мікрофона жоден простий житель, який би особисто висловився у підтримку комбінату так і не вийшов. А от «непростий» один був… Та ще й самий зацікавлений! Мова про друга комбінату і, за сумісництвом, голову Павлівської ОТГ – Клименко А.В. (чому він непростий стане зрозуміло нижче). Пан Анатолій, звісно, захисну промову не готував. Розраховував на «тріумф БЗК», адже проплачених «борців за розвиток ОТГ» привезли не мало. Та й «ручних» депутатів його сільради у залі вистачало. Не врахував одного, що крім доставлених «спраглих до нових робочих місць» бабусь та продажних чиновників до будівлі прийшло кілька сотень небайдужих людей, зокрема й ті хто обирав його на посаду. Отже, під тиском громади до мікрофону вийти таки довелося. Щоправда не для обговорень проблемних екологічних питань у Звіті з ОВД, а для надання роз’яснень мешканцям про причини останніх вчинків проти громади. Мова про підробку документів для ТОВ «БЗК» і про підписаний так званий «меморандум» з останніми всупереч вимогам громадян.
Посадові злочини пана Клименка розбирати не будемо – це компетенція правоохоронних органів. Проте, слід зауважити, що окрім «недолугих» активістів, чомусь на нього подали заяви про скоєння злочину до Нацполіції, Прокуратури, ДБР та до Суду одразу кілька депутатів Павлівської ОТГ. Але ж більшість депутатів сільради «За Толю» – скажете ви. А знаєте чому? Все просто: тільки за 2018 рік з легкої руки Анатолія Васильовича надано у приватну власність 7 земельних ділянок загальною площею понад 13 га родичам депутатів Заховалко А.Г., Фурсовій В.І, Чоблі М.М. та секретаря сільради Миколенко І.Л. Ще понад десяток подібних ділянок по 2 га очікують затвердження на найближчих сесіях вже й самим перерахованим особам, а також родичам голови сільради, матері депутата Яланської І.С., тощо. Звісно, за таку щедрість слуги народу готові цілувати ватажка у «заборонені» місця, однак вони забули, що повноваженнями їх наділили мешканці, а не Клименко. Дуже скоро за земельний дерибан доведеться давати пояснення і людям і правоохоронним органам. Особливо в контексті того, що для простих людей, що пропрацювали десятки років на благо сільської громади, та воїнів АТО, яким за законом належить право отримати земельну частку, виявляється, землі не має! Протекція з області колись закінчиться, а з нею і упевненість у власній безкарності.
Найбільша помилка пана Клименка та частини депутатів Павлівської ОТГ навіть не у тому, що дуже липкі у них долоні до подарунків та подачок, а у тому, що приховують вони свою корисливість соціальними взаємодіями та необхідністю наповнення бюджету. А люди то таке, або помруть або втечуть.
Щодо голови, то розумним господарем він себе охрестив даремно. Був би таким – запропонував би керівництву комбінату обрати іншу ділянку для розробки, де соціальна напруга відсутня або мінімальна, а місце з точки зору негативних наслідків не таке небезпечне як у цьому випадку. Не повірите, але така ділянка є у межах Павлівської сільради. Так, у с. Першозванівка, Вільнянського району схожі на псевдоінвестора пана Вотінцева добродії так само обіцяли людям золоті гори від видобутку каолінів. А результат знаєте який: зняли і реалізували чорнозем з усієї площі видобутку і більше їх ніхто не бачив. Тепер значна частина колись родючих ґрунтів стала мертвою землею. І каолін там такий самий, і залягає усього на 5-8 метрах (у 5 разів вище!), і ріки немає, і напевно, радіаційний фон у нормі… Про цю ситуацію знають і Анатолій Васильович і депутати
До речі, описана ситуація якнайкраще підходить до розділу Звіту з ОВД у частині територіальної альтернативи планованій діяльності, яку вперто ігнорують представники комбінату. Сподіваємось, що фахівці Мінприроди більш розважливі, аніж «заряджені» депутати та голова Павлівської ОТГ і це питання буде обов’язково розглянуто разом з усіма іншими зауваженнями до нікчемного з екологічної точки зору Звіту.