Благородна мета: труднощі реалізації…

В усьому винен Кривохатько..? АБО ФАКТИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ ФАКТАМИ.
12.04.2018
Вільнянськ 1 Травня 2018
05.05.2018

Об’єкт природно-заповідного фонду – ділянка суші і водного простору з природними комплексами, яка становить особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну цінність. Основною метою створення такого об’єкту є збереження природних комплексів, біорізноманіття, підтримання загального екологічного балансу території.
Аналізуючи вказані визначення можна стверджувати про необхідність створення таких об’єктів, особливо зважаючи на один з найнижчих відсотків природо-заповідного фонду Запорізької області серед областей України. Здавалося б мета благородна і механізми реалізації є у вигляді спеціальної комісії по створенню об’єктів ПЗФ у Вільнянській РДА (згідно розпорядження голови Запорізької ОДА). Та не все так просто…
Майже рік пройшов з того часу як нами було запропоновано створення ландшафтного заказника місцевого значення «Балка Зелена» загальною площею близько 28,5 га на території Павлівської сільради, за межами населеного пункту. Були запрошені кваліфіковані науковці з центру екологічного управління, доведено доцільність та оформлено відповідне «Наукове обґрунтування» створення заказника. Вільнянська районна рада першою та одноголосно прийняла рішення про погодження оголошення вказаного об’єкту та на цьому успіх призупинився. Для оформлення повного пакету документів та подання клопотання до департаменту екології Запорізької ОДА не вистачає розпорядження Вільнянської РДА та рішення Павлівської ОТГ про погодження оголошення ландшафтного заказника. Обидва вказані документи залежать від депутатів та голови саме Павлівської об’єднаної територіальної громади.
До Павлівської ОТГ було направлено кілька звернень від нас та Районної адміністрації та нарешті 18.04.2018 року на сесії розглянуто питання погодження оголошення ландшафтного заказника місцевого значення. Були надані всі необхідні документи та роз’яснення від нас та Вільнянської РДА у письмовому вигляді та усній формі. Однак, в результаті голосування (протокол надається) депутатами прийнято рішення про необхідність уточнень за юридичним аспектом, шляхом подання запиту до Запорізької ОДА на предмет правомірності прийняття вказаного рішення. Ми поважаємо колективну думку депутатів та віримо у повторний позитивний розгляд після отримання відповіді з області.
А от пояснення таким «страховочним» діям депутатів дуже просте: за добу до сесії (за регламентом звернення подаються за 20 днів!) підприємством ТОВ «Біляївський Збагачувальний Комбінат» подано «звернення-страшилку» про незаконність створення об’єкту ПЗФ, адже поряд! з цією балкою планується їхній кар’єр та фабрика. У цьому зверненні є й обґрунтування незаконності з посиланням на ст. 52 ч.2 ЗУ про «Природно-заповідний фонд» де обов’язковою умовою буцім то є погодження з Ними! Нижче пропонуємо читачам ознайомитись зі вказаною частиною статті та зробити свої висновки!
У разі схвалення клопотань центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, а на території Автономної Республіки Крим – органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища проводиться їх погодження з власниками та первинними користувачами природних ресурсів у межах територій, рекомендованих для заповідання.
{ Частина друга статті 52 із змінами, внесеними згідно із Законами N 3530-VI ( 3530-17) від 16.06.2011, N 2362-VIII ( 2362-19 ) від 22.03.2018 zakon.rada.gov.ua/go/2456-12 }.
Наш аналіз:
1. Погодження (якщо таку необхідність визначить департамент екології у рамках проекту створення об’єкту ПЗФ) проводиться після схвалення клопотання Департаментом екології, а не на цій стадії;
2. ТОВ «БЗК» не являється власником та первинним користувачем природних ресурсів у межах «Балки», що пропонується до заповідання
Чому керівництво ТОВ «БЗК» своєрідно трактує суть статті та, як наслідок, вводить депутатів в оману не зрозуміло.
Окремо, для спростування слухів про корисливі цілі активістів по вказаній ділянці, наголошуємо, що створення запропонованого нами об’єкту ПЗФ провадиться без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів у їх власників або користувачів. (ст. 25 ЗУ «Про ПЗФ»)